Flåning og forlægning af hjortevildt
Når er bukken er brækket, skal den modnes, flås og forlægges (parteres).
Normalt skal kød fra hjortevildt modne i 40 graddage. Det betyder, at det skal hænge til modning i f.eks. fem døgn ved 8 °C eller 10 døgn ved 4 °C. Der er vel at mærke tale om konstante temperaturer. Svinger temperaturen, så den i perioder bliver højere, bør antallet af døgn reduceres betydeligt.
Den bedste modning sker mellem 2-6 °C. Derfor anbefales det at hænge bukken i et udhus, en kælder eller et tilsvarende køligt sted. Ved højere temperaturer (8-10 °C) skal modningstiden være markant kortere. Hæng bukken i en fluetæt sæk for at holde f.eks. spyfluer væk.
Hvis bukken er blevet skudt i mave-/tarmregionen, skal du være ekstra opmærksom på modningsprocessens forløb. Rester af mavesaft kan nemlig sætte gang i en lettere forrådnelse.
Vildtkød skal dufte friskt og gerne lidt sødt. Snus til bukken, når den er nyskudt, så du ved hvordan det friske kød lugter. Hold øje med bukken, og tjek lugten løbende. Kødet må ikke lugte surt eller harskt!
Her kan du se en spændende måde at udskære et rådyr på.